Lókút

A község hivatalos honlapja

Friss események

Nincs aktuális esemény

Eseménynaptár

<<  Március 2024  >>
 h  k  s  c  p  s  v 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Pohlheim
(Németország) 1990 óta
DR. KARL-HEINZ SCHÄFER polgármester - Bürgermeister
Der Magistrat der Stadt Pohlheim
3541 POHLHEIM
Postafach 11 54
DEUTSCHLAND

T/F: 00-49-640-360615
-360666

E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
www.pohlheim.de

Testvérvárosi Egyesület
Elnök: Szeifert Gyöngyi
Tel: 30/446-0679
E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Nivala
(Finnország) 1998 óta
Pasi Marjakangas polgármester - kaupunginjohtaja
Kaupungintalo (Városháza)
85501 NIVALA
Kalliontie 15
PL 10
FINLAND

T: 00-358-(0)8-4491

E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
www.nivala.fi

Bakonyi Finnbarátok Köre
Túri Balázs elnök
Tel: 30/282-1062
E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Körösi Csoma Sándor út. 14.

 

Barót
(Románia - Erdély) 1990 óta
Lázár-Kis Barna-András polgármester - primar al oraºului
Primãria (Városháza)
4023 BAROT
Pþa Libertãþii nr. 2.
Judeþul Covasna (Kovászna megye)
ROMÂNIA RO

T/F: 00-40-(0)267-377623

Erdélyi Baráti Kör Barótért Egyesület
Elnök: dr. Horváth Sándor
Cím: Zirc, Kossuth u. 18/a.
Tel: 30/638-7797
E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Pohlheim: a Zirc és Vidéke ÁFÉSZ csereüdülései és az abból kialakuló akkori Szövetkezeti Munkáskórus (ma Városi Vegyeskórus) kóruskapcsolatai indították el az együttmûködést, elsõsorban kulturális területen. A testvérvárosi szerzõdést aláíró (sajnos korán elhunyt) pohlheimi polgármester Zirc város 10 éves várossá válásának ünnepén Pro Urbe díjat kapott a kapcsolatok ápolásáért.

Barót: egy zirci fiatalember baróti lánnyal való házasodása, több ottani család Zircre települése, majd az 1989-es forradalom eseményei nyomán alakult ki együttmûködés a két város között.

Nivala: egy zirci diák 2 éves nivalai tanulmányai során szerzett élményeit akarta fiatal társaival és volt iskolájával megosztani (hasonló profilú középiskolákról van szó), ami testvériskolai kapcsolatfelvételt, 5 éve tartó diákcsere-programot eredményezett. Az iskolai projektbõl alapítvány, Bakonyi Finnbarátok Köre és 1998-ban testvérvárosi szerzõdéskötés lett.

Az elmúlt 11 (4) év alatt zömében a kulturális jellegû együttmûködés volt jellemzõ: a városok mûvészeti csoportjai (kórusok, fúvószenekarok, tánccsoportok, sport szervezetek) adtak egymás nagyszabású rendezvényein mûsorokat, erõsítve közben a baráti kötõdéseket is (pl: Barót Napok, városi jubileumok, sportversenyek).

Gazdasági téren lassan alakulnak ki közös projektek: Pohlheimmel az õ expó-jellegû vásárain vesznek részt zirci cégek, vállalkozók; a zirci Magas-Bakonyi Expón a barótiak állítottak ki majd minden évben; Erdélyben többször jártak zirci vállalkozók.
A város képviselõ-testülete Baróton járt 2 alkalommal, és mindegyik testvérvárosunk rendezvényeire küldtünk változó összetételû, létszámú delegációkat.

Oktatási területen a nivalai diákcsere-program a legjelentõsebb: a zirci szakképzõ iskolából 2 diák 1 teljes tanévre, az ottani középiskolából 2-3 diák évi 2 x 3 hónapra tanul egymás iskoláiban. Ez idõ alatt mind a nyelvet, mind a másik nép szokásait alaposan megismerhetik a fiatalok. A zirci diákok közül többen tettek finn nyelvvizsgát. A kapcsolat eredményeként barátságok szövõdtek, több finn diák jött vissza Magyarországra tanulni és fordítva. A másik oktatási jellegû kapcsolat is a szakképzõ iskolához fûzõdik: a baróti líceumban a zirci mintájára szervezték meg és vezették be a gazdaasszony-képzést. A baróti iskolától leendõ szakoktatók és diákok tanultak a zirci iskolában, hogy utána otthon átadhassák a megszerzett ismereteket. Több Baróton szervezett tanulmányi és sportversenyen vettek részt zirci diákok, csoportok.

Ifjúsági téren is erõsödött az együttmûködés az elmúlt idõszakban: a mûvészeti csoportok, testvérvárosba utazók között mindig voltak fiatalok, idén Zircen táboroztak pohlheimi diákok, a barótiak is többször jártak nálunk már. Az idén ünnepelt 820 éves városalapítási jubileum alkalmából szervezett testvérvárosi találkozón a települések vezetõi új alapokra helyezték az együttmûködés folytatását. 2003-tól 4 oldalú találkozókat szervezünk (elõször Zircen), ahol a résztvevõ fiatalok mindig más országban ismerkedhetnek egymással, a városok ifjúságpolitikájának aktuális helyzetével, az õket legjobban foglalkoztató témákkal, az eredményekkel, gondokkal. Ez a projekt az Európai Uniós csatlakozási folyamatot is elõ fogja segíteni városunkban. Erre irányult már a 10 éves testvérvárosi jubileum alkalmából 2000-ben szervezett találkozó is, ahol a városok megerõsítették további együttmûködési és 4 oldalú kapcsolat felvételi szándékukat is. Ugyanezt a projektet a gazdasági szféra érdeklõdõ szereplõi számára is megszervezzük.

Szociális területen a pohlheimi Vöröskereszttel sikerült szoros kapcsolatot kiépítenie a zirci szervezetnek, valamint városunk különbözõ adományokkal segíti Barót város mindennapjait.

A mi tapasztalatunk azt igazolta, hogy elsõsorban a baráti, családi, tehát a civil együttmûködések teszik élõvé a testvérvárosi kapcsolatokat. Csak a hivatalos szerzõdések nem tudnák mûködtetni, az eseti városvezetõi protokoll találkozók nem adnának a városok polgárai számára is maradandó élményeket. A testvérvárosi kapcsolatok köré nálunk civil szervezetek alakultak: a Bakonyi Finnbarátok Köre és az Erdélyi Baráti Kör Barótért Egyesület népszerûsíti a két ország kultúráját, erõsíti a városok közti együttmûködéseket. Ebben a folyamatban fontos szereplõk a mûvészeti csoportok is.

A 2003-tól tervezett ifjúsági és vállalkozói projekt jó irányba mozdítja elõre az együttmûködéseket, hiszen a rendszeres és tematikus találkozók, a tapasztalatcserék egymás városaiban, mind a gyakorlatiasabb jellegû kapcsolat és együttmûködés konkrét kidolgozásának lehetõségét hordozzák, ami az EU-s folyamatainkra is jó hatással lesz.

Elérhetőségeink


Lókút Község Önkormányzata

8425 Lókút, Bem J. utca 25.

Ügyfélfogadás:
Hétfőtől - péntekig: 800-1200
Telefon: 06 (88) 588-130
Email: k7304@koznet.hu